Ghid pentru importurile de mărfuri cargo din China în România – Partea 1

Dacă vă aflați la primul import de mărfuri din China în România, noi suntem partenerul ideal în ceea ce privește partea de transport.

Serviciile pe care vi le oferim sunt complete și flexibile din punct de vedere al costurilor sau a timpului de tranzit, în funcție de bugetul alocat sau de nevoile dumneavoastră, la partea de transport.

Care este misiunea dumneavoastră ?

Rolul dumneavoastră este să identificați furnizorul/furnizorii din China de la care doriți să achiziționați bunuri.

Ulterior acestui fapt, înainte de a achita factura comercială aferentă achiziției dorite, va trebui să stabiliți ferm cu aceștia, un aspect foarte important, în ceea ce privește condiția de livrare la partea de transport.

Dacă doriți că transportul să fie controlat exclusiv de către dumneavoastră, vă prezentăm mai jos cele mai des întâlnite condiții de livrare pentru care noi avem soluții complete de transport și ce presupun acestea.

Dacă optați pentru condiția de livrare EX WORKS (prescurtat EXW), furnizorul dumneavoastră are rolul doar de a pune la dispoziție agentului nostru marfa, spre a fi preluată și trebuie să vă indice adresa exactă a depozitului său din China, astfel că agentul nostru să poată aranja preluarea de la ușa acestuia. Pe lângă acest aspect, furnizorul va mai trebui să îi pună la dispoziție agentului nostru toate documentele comerciale necesare efectuării formalităților vamale de export din China și anume: factură comercială, packing list, certificate de calitate, certificate de conformitate, licență de export, material safety dată sheets, test reports. ( vă vom prezența într-un articol ulterior ce reprezintă fiecare document menționat ). Din acel moment, responsabilitatea în ceea ce privește partea de transport, trece în totalitate de la furnizor la cumpărător.

Dacă veți opta pentru condiția de livrare FREE ON BOARD (prescurtat FOB), atunci furnizorul are în sarcină să aducă în depozitul agentului nostru marfă deja vămuită, pe cheltuielile sale.

Mai puțin întâlnită este condiția de livrare livrare FREE CARRIER (prescurtat FCA) care poate fi de doua tipuri:

 1. FCA poate fi atunci când furnizorul dumneavoastră aduce marfa în depozitul agentului nostru, însă NU efectuează și formalitățile vamale de export, iar responsabilitatea acesteia va fi în sarcina dumneavoastră
 2. FCA mai poate fi atunci când furnizorul efectuează formalitățile vamale de export pe costul său, dar fără a mai aduce apoi marfa într-un depozit al agentului nostru, astfel, această cheltuială de preluare a mărfii de la ușa acestuia, vă revine dumneavoastră.

Când intervine agentul nostru ?

În funcție de tipul de transport ales, maritim, aerian sau feroviar, noi avem agenți diferiți în China, fiecare nișat pe serviciul său. (vă vom prezența într-un articol ulterior fiecare dintre aceste tipuri de transport)

După ce ați identificat furnizorul/furnizorii și după ce v-ați hotărât ce produse să achiziționați de la acesta/aceștia, va trebui să solicitați acestora detaliile estimative ale mărfii sau un packing list pentru a putea ca noi să verificăm costurile și să vă transmitem oferta de preț.

Informațiile necesare ce trebuie să ni le transmiteți în vederea unei oferte de preț cât mai concrete, sunt următoarele:

 • tipul de transport pentru care doriți oferta de preț: aerian, maritim, feroviar – condiție obligatorie
 • cum este ambalată marfă ( ex.: cutii, paleți ) – condiție obligatorie
 • dimensiunile cutiilor/paleților – condiție obligatorie
 • numărul cutiilor/paleților – condiție obligatorie
 • greutatea fizică brută a cutiilor/paleților – condiție obligatorie sau ca să va fie mai simplu dumneavoastră, totalul volumului exprimat în metri cubi (CBM) și totalul greutății fizice brute exprimat în kilograme (KGS) – condiție obligatorie
 • să menționați condiția de livrare agreată cu furnizorul ( EXW, FOB, FCA ) – condiție obligatorie
  • dacă condiția de livrare este EXW, să precizați adresa cât mai exactă de preluare: stradă, număr, oraș, provincie, eventual cod poștal – condiție obligatorie
 • dacă condiția de livrare este FOB, să precizați numele portului/aeroportului/orașului – condiție obligatorie
 • dacă condiția de livrare este FCA depozit, să precizați numele orașului unde va aduce marfa furnizorul dumneavoastră – condiție obligatorie
 • să precizați tipul mărfii
  • marfă generală, nepericuloasă
  • dacă aceasta este cu baterii sau cu lichide, să reveniți și cu MSDS și test report de la furnizor spre a verifica cu liniile aeriene, maritime sau feroviare dacă acestea sunt acceptate la încărcare – CONDIȚIE OBLIGATORIE
  • dacă produsele conțin magneți – condiție obligatorie
  • dacă produsele conțin lemn – condiție obligatorie
  • dacă produsele conțin lame ascuțite precum cuțitele – condiție obligatorie
  • dacă produsele sunt din zona food sau dacă cu acestea urmează să se gătească mâncare (ex.:oale), ori să se manace din/de pe ele – condiție obligatorie
  • dacă produsele sunt corelate pandemiei (ex.:măști, combinezoane, teste) – condiție obligatorie
 • să precizați estimativ când este gata marfa de încărcare
 • să precizați dacă cutiile/paletii sunt suprapozabile/suprapozabili sau nesuprapozabile/nesuprapozabili

Dacă oferta de preț pe care v-o transmitem va fi agreată, așteptăm de la dumneavoastră în plus și transmiterea datelor de contact ale furnizorului/furnizorilor dumneavoastră (ex.: nume companie, persoană de contact, adresă email, telefon ), iar noi la rândul nostru, vă vom transmite datele de contact ale agentului nostru care va organiza transportul din China.

Noi plasăm comanda agentului nostru din China, iar rolul dumneavoastră este să informați furnizorul/furnizorii de către cine va fi/vor fi contactați, așadar, să le transmiteți datele de contact ale agentului nostru.

Ulterior acestor fapte, cei doi vor ține legătura în mod direct, iar agentul nostru ne va updata cu statusul procesului de export din China, apoi noi, la rândul nostru, va vom informa despre fiecare pas efectuat, inclusiv când este programat zborul / plecarea navei sau a trenului și până când ar ajunge estimativ la dumneavoastră în posesie.

După cum ați observat, ne-am exprimat la plural în ceea ce privește numărul de furnizori, astfel, va informăm faptul că agenții noștri pot colecta mărfuri de la unul sau mai mulți furnizori, le pot consolida și trimite împreună spre România, prin orice mijloc de transport ales, aerian, maritim sau feroviar.

De asemenea, ne face plăcere să va oferim și servicii în ceea ce privește formalitățile vamale de import din România si nu numai, de regulă incluse în oferta de preț, dar despre acest subiect vom scrie un articol separat.